2019-10-03 14:51:46

SVJETSKI DAN TURIZMA

 

27. rujna obilježava se Svjetski dan turizma. Tom prigodom pozvali smo u školu direktora Turističke zajednice Staroga Grada, gospodina Jakšu Damjanića i zamolili ga da malo vremena posveti učenicima osmog razreda koji ove godine biraju svoja buduća zanimanja i način svog budućeg školovanja.

Činjenica je da još uvijek mali, čak zanemarivi, dio učenika bira uslužna i obrtna zanimanja koja su vrlo tražena. Znate i sami, kad god nešto gradimo i preuređujemo, kad god imamo problema s vodom, strujom, jedna obična (više ili manje komplicirana)  intervencija pretvori se u noćnu moru.


Gospodin Damjanić predstavio je učenicima svu širinu, kompleksnost i povezanost zanimanja u turizmu. Mnogi od nas misle da je bavljenje turizmom iznajmljivanje soba, apartmana i vođenje restorana. Nakon razgovora s njim shvatili smo da je turizam grana gospodarstva koja objedinjuje vrlo mnogo djelatnosti:  uslužne djelatnosti, poljoprivredne, obrtne...


Na kraju, možda ovo druženje potakne nekog od nas da se "predomisli" i odluči izučiti  znanje i vještinu nekog od poslova koji će mu osigurati trajan  i zanimljiv radni vijek. 


Osnovna škola Petra Hektorovića Stari Grad